hersenwerk: stuiterende hond
Lijkt het wel of hij geen rust in zijn lijf heeft?
Verlang jij naar een ontspannen hond?
Ben je stiekem jaloers op die rustige hond van je buren?
Al die adviezen van goedbedoelende mensen om je heen, dat je meer met je hond moet gaan doen....maar het lijkt juist wel dat hoe meer je met hem doet, hoe drukker hij wordt.
Je hond blijft maar onrustig, hij springt tegen mensen op, blaft of gromt naar jou, heeft misschien al een keer gehapt naar je...
Je voelt je machteloos, je schaamt je, je wordt misschien zelfs angstig voor je hond, en als je eerlijk bent moet je bekennen dat je je hond niet zo leuk meer vindt.
Waar is die schattige pup gebleven waar je zo gek op was en waar je zo'n band mee had?
Wat is er gebeurd met je hond en hoe los je dit weer op?
Wij mensen leggen meestal de schuld bij onze hond, want hij vertoond dit gedrag.
Maar is het eerlijk om je hond de schuld te geven?
Wij als baasjes moeten onze hond geven wat hij nodig heeft.
Wij moeten leren dat onze hond een hond is met al zijn hondse behoeften en instincten.
Wat heeft onze hond nodig om echt hond te mogen zijn?
Honden zijn gefokt om te werken, al die genen, die werkdrift, zit nog in onze huishonden.
Vooral in de puberteit steken de raseigenschappen de kop op, en dat is ook de leeftijd waarop de hond in het asiel belandt.
De meeste hondenbaasjes kunnen niet aan die werk behoefte van hun hond voldoen, met als gevolg dat hun hond gefrustreerd raakt, met alle gevolgen van dien.
Ongewenst gedrag steekt de kop op...
Gedrag ontstaat wat soms behoorlijk uit de hand kan lopen; trekken aan de riem, uitvallen naar alles wat beweegt, grommen, happen, bijten, en wij zeggen dan; die hond is niet meer betrouwbaar en de hond moet weg.
Is dit eerlijk ten opzichte van je hond?
Hebben wij onze hond gegeven wat hij nodig heeft?
Wij hebben de hond bij ons in huis gehaald, wij zijn verantwoordelijk, dus wij moeten onze hond geven wat hij nodig heeft.
Voor de meesten van ons is het niet mogelijk om te gaan werken met onze hond, wij hebben geen werk meer waar onze hond de hele dag mee naar toe gaat en waar hij een belangrijke rol vervuld.
En toch moeten wij iets doen om onze hond te geven waar hij behoefte aan heeft.
Ik heb zelf 2 honden, en het raakte mij ook dat ze andere dingen wilden dan ik ze kon geven.
Ik ben gaan zoeken en testen waar ik mijn honden gelukkig mee kon maken. Wat rust en ontspanning in het koppie zou geven.
Honden hebben een neus die zo ingenieus is, ze ruiken zo’n 10.000 keer beter dan wij!
Als je hond zijn neus gebruikt komt er serotonine vrij, het gelukshormoon, dan ligt het voor de hand om die neus in te gaan zetten, om met die neus te gaan werken.
Zo kwam ik uit bij hersenwerken
En het werkte geweldig.
Er kwam zoveel rust, ontspanning, tevredenheid, sloopgedrag verdween.
Ik begon met hersenwerk in huis-, tuin-, en keukendingen. Echt leuk, maar waar ik tegenaan liep, was waar laat je al die potjes, doosjes, bekertjes etc. En ook, alles wordt zo vies, steeds moet alles worden schoongemaakt.
Daarna kwam ik bij de hersenwerkspellen terecht die je in de dierenwinkels koopt.
Heb inmiddels een behoorlijke verzameling, en ze zijn echt leuk.
Ook daar liep ik tegen dingen aan; als ze het spel eenmaal door hebben, dan zijn ze met een minuut klaar, na verloop van tijd gaf het geen uitdaging meer. Je moet dus heel veel spellen hebben voor voldoende afwisseling. En ook hier weer, alles wordt zo vies.
Er moest wat anders op bedacht worden
Ik zag de snuffelkleden, die zagen er super uit, ben het gaan maken voor mijn honden, en ze vonden het leuk!
Ook hier liep ik weer tegen uitdagingen aan, het moet makkelijk schoon te houden zijn, ze moeten stevig zijn, en ze moeten ook niet met een paar minuten klaar zijn.
Met die punten ging ik aan de slag, ik ontwierp en maakte van alles, met mijn honden en honden van vrienden/collega’s als testers.
Zo kwam ik op een product dat werkte!
Ik heb een snuffelmat ontworpen die voor de hond uitdagend is, ze blijven het leuk vinden, je kan de puzzels steeds wat moeilijker voor ze maken. Het blijft een feestje voor de hond!
En wat voor de baasjes belangrijk is: de snuffelmat gaat gewoon in de wasmachine, komt er licht vochtig uit, even laten drogen en het is weer gebruiksklaar.
Je hebt geen huis vol rommel, bent geen uren kwijt aan rommel opruimen en schoonmaken.
De snuffelmat is een eyecatcher om te zien, makkelijk schoon te houden door in de wasmachine te wassen, de hond blijft het leuk vinden, en het belangrijkste: het vervuld zijn behoefte om te werken.
De werkdrift wordt vervuld door het snuffelen, het speuren, het zoeken, het bedenken hoe het lekkers dat verstopt zit te vinden
Als je hond dit op dagelijkse basis mag doen, zal er een prachtige verandering plaats vinden in je hond.
En het mooiste van alles: de band die jij met je hond hebt wordt zo veel sterker, want hersenwerken met de snuffelmat doe je samen.
Je bent samen aan het werk, en je hond leert op de kleinste signalen van jouw kant te letten.
Je hond gaat jou ‘lezen’ net zoals jij je hond leert te ‘lezen’.
Je gaat je hond zoveel beter begrijpen, en begrip zorgt voor acceptatie.
Het zou zo mooi zijn als elke hond in staat gesteld wordt om aan de werkdrift te voldoen, hetzij door werkelijk te mogen werken, of door te mogen hersenwerken.
Als honden van jongs af aan mogen hersenwerken, dan zullen er heel wat minder honden in de asielen belanden.
- zijn behoeften worden vervuld
- hond en baasje krijgen een sterke band, verbinding samen
- er ontstaat acceptatie omdat je je hond leert te begrijpen
En ook als je geen problemen ondervindt met je hond, als het gewoon een heerlijke huishond is die lekker meedraait in het gezin, ook dan is hersenwerken heel mooi om te doen.
Het geeft een sterke verbinding met elkaar, een sterke connectie.
Het is mijn missie om de band, de verbinding tussen baasje en hond te herstellen en te versterken door het hersenwerken, zodat er minder honden afgestaan zullen worden en erger nog, afgemaakt worden. Dat door middel van de snuffelmatten die ik zelf ontwerp en maak.
Lets create a nice connection with our dog
0 Reacties
Er is nog niet gereageerd